בארכיון הישראלי לסרטים שמורים מאות אוספי קולנוע, המגוללים את סיפור הארץ כמעט מאז המצאת מצלמת הקולנוע בשלהי המאה ה-19. האוספים כוללים סרטים עלילתיים, סרטים תיעודיים, יומני חדשות, סרטי סטודנטים, תשדירים ציבוריים, סרטי אמנות, סרטים ביתיים, סרטי טלוויזיה ועוד. אורכם של כל סרטי הפילם יחד מסתכם בכ-2 מיליון מטר; לצדם שמורות בארכיון גם עשרות אלפי קלטות וידיאו מקצועיות וכמיליון וחצי ג’יגה בייט של מדיה דיגיטלית.
הארכיון, השוכן בסינמטק ירושלים, מרכז הקולנוע הגדול והמרכזי בישראל, הוא המקום היחיד בארץ שמחזיק מבחר כה עשיר של חומרים קולנועיים. הארכיון הוא המוסד הבלעדי שבו נשמרים החומרים הללו בעותקי המקור האיכותיים ביותר: נגטיב פילמאי בעולם האנלוגי, ועותקי מאסטר בעולם הדיגיטלי.
האוספים הגיעו לארכיון ממקורות רבים ומגוונים: מוסדות רשמיים כארכיון המדינה ושירות הסרטים, ארכיוני קולנוע ציבוריים ופרטיים ברחבי העולם, יוצרי קולנוע מהארץ ומחו”ל, אולפני הפקה מובילים, קיבוצים ואוצרות משפחתיים נדירים שהתגלו במרתפים או במחסנים פרטיים ולימים הופקדו בארכיון. כל המקורות הללו העבירו את החומרים לארכיון מתוך הבנה שכאן הם יישמרו באופן המקצועי ביותר, למען הדורות הבאים.
מחלקת האוספים מועשרת דרך קבע באמצעות הפקדות, רכישות ושיתופי פעולה עם ארכיונים ומעבדות בחו”ל, ומסתייעת לשם כך בתרומות מיוצרים ונדבנים מהארץ ומהעולם. בשנת 2020 לבדה צמח מצאי הארכיון ב-800 כותרים חדשים וישנים. הודות לאדיבותם של בעלי האוספים, כותרים רבים נעשו זמינים לצפייה של חוקרים וצופים מן השורה באתר האינטרנט של הארכיון.
כל אחד מהאוספים מטיל אור מיוחד על ההיסטוריה, התרבות והחברה המורכבות והמגוונות של ישראל. סרטים ביתיים רבים מספקים זוויות תיעוד לא שגרתיות של חיי היומיום בתקופות שונות, בהשוואה לנרטיב הרשמי העולה מיומני החדשות; סרטי העלילה משקפים ביטוי אמנותי של המציאות ההיסטורית; ואילו הסרטים התיעודיים מגישים סיפורים ממגוון נקודות מבט, רבות מהן מחוץ לזרם המרכזי.
זוהי תיבת אוצרות של ממש, הנוגעת בנושאים כמו היסטוריה, אקטואליה, תרבות, ספורט, אזרחות ואמנות. הארכיון הישראלי לסרטים מופקד על שמירת תיבת האוצרות הזו, והוא עושה זאת בסטנדרטים מקצועיים בינלאומיים ובטכנולוגיה המתקדמת ביותר. עמוד זה מספק טעימה של מגוון האוספים הקיימים בארכיון, והוא מועשר מעת לעת.