אודות האסופהרשימת הרגעיםמידע נוסף על הרגעמידע קטלוגי
יומן גבע 172, 1959

הכרזה על סיום מדיניות הקיצוב

1 דקה, 1959
סוגה:
רגע
  • דירוג
בימוי: לא ידוע
כתוביות: אנגלית, עברית
מיד לאחר ההכרזה על קום המדינה נאלצה המדינה הצעירה לקלוט מאות אלפי מהגרים יהודים שהגיעו מכל קצוות עולם. המשק הכלכלי שנפגע קשות במלחמת העצמאות והמחסור במטבע חוץ הניעו את ממשלת בן־גוריון להכריז על מדיניות קיצוב, אבל הסיבות העיקריות היו הצורך לסייע לעולים חדשים שהגיעו חסרי כל והחשש מפני רעב ומקיטוב מעמדי. תקופת הצנע, השם העממי שניתן למדיניות הקיצוב שנמשכה מ-1949 עד 1959, החילה גזירה שווה של צריכה ותזונה על כל אזרחי המדינה. התפריט היומי כלל לחם אחיד, 60 גרם תירס, 58 גרם סוכר, 60 גרם קמח, 17 גרם אורז, 20 גרם קטניות, 20 גרם מרגרינה, שמונה גרמים של אטריות, 200 גרם גבינה רזה, 600 גרם בצל וחמישה גרמים של ביסקוויט. משקל הבשר שהוקצה לאדם היה 75 גרם לחודש. אוכלוסיות "מיוחדות", למשל נשים בהריון או חולים, קיבלו תוספת בשר או גבינה צהובה. מוצרי המזון נרכשו תמורת נקודות, שחולקו בפנקסי בולים, ובזיכרון הקולקטיבי של בני הדור ובניהם התקבעו התורים הארוכים, השוק השחור שהתפתח למרות השאיפה לשוויון, ובעיקר הכמיהה למה שאין בנמצא או שיש במשורה – בשר, חמאה, ביצים ושוקולד.למדיניות הצנע, שרוחה מרחפת גם היום על החברה הישראלית למרות עידן השפע, יש שורשים בתנועה הציונית־חלוצית. בשני העשורים הראשונים לקיומה של מדינת ישראל היה השיח הקולינרי כמעט בגדר טאבו. אוכל, על פי האתוס הישראלי המוקדם, לא נועד חלילה להנאה או להתענגות על החושים, אלא להזנת גופו של החלוץ העברי בבואו לעסוק בבניין הארץ החדשה. בהיעדר חומרי גלם בסיסיים, בתקופת הצנע התקשו העולים החדשים לשחזר מאכלים מסורתיים שהכירו מבית אבותיהם. רבים מהמאכלים שאנו מכירים היום כמנות מסורתיות מבית סבא וסבתא עברו שינויים מופלגים בצנע: חמאה מזוקקת, שמן זית ושמן שומשום הוחלפו במרגרינה ובשמנים צמחיים מאיכות ירודה, ואפילו טכניקות הבישול הושפעו מעידן המחסור. אחת הדוגמאות הטובות ביותר היא הפתיליות שעליהן מתבשלים עד היום מרקי הקובה ותבשילים מסורתיים אחרים של יהודי עיראק וכורדיסטן. הפתיליות, מתוצרת גרמניה, חולקו לעולים החדשים בשנות ה-50 על ידי הסוכנות היהודית – במולדת הישנה השתמשו במקורות אש אחרים – אבל הפכו לסמל של המטבח הכורדי־עיראקי הירושלמי.

שר המסחר והתעשייה פנחס ספיר מודיע על ביטול מדיניות הקיצוב. במהלך נאומו מוקרנות תמונות של תלושי מזון ושל צרכניות ושווקים.

אישים בקטע:
מיקום:
לא ידוע

אולי יעניין אותך גם...

Subscribe to our mailing list and stay up to date
הירשמו לרשימת התפוצה שלנו והישארו מעודכנים

This will close in 0 seconds