האם פאיד בוערת? 1974-1973

31 דקות, 1973
  • דירוג
צילום: דני ברוס
שפה: אילם
| ללא כתוביות

סא”ל דני ברוס, טייס ומפקד טייסת מסוקים במהלך מלחמת יום הכיפורים, מפקד טייסת 123 וסגן מפקד בסיס נחשון [פאיד] במערב התעלה, בהפסקת האש.

ברוס, צלם חובב ממשפחת צלמים, ערך את הסרט “האם פאיד בוערת” מתוך כחמישה-עשר גלילי סרט שצילם אחרי במהלך הפסקת האש בשדה התעופה נחשון (“פאיד”) במובלעת המצרית במערב התעלה. חלקים מהסרט צולמו מהאוויר ואחרים על הקרקע. צילומי האוויר מחלון ההליקופטר בגובה נמוך כאשר בעדשת המצלמה נתפס תת־מקלע מוכן לירי על רקע נופי התעלה, הגשרים החוצצים אותה, סוללות התעלה שנפרצו בזרנוקי מים בידי המצרים ובדחפורים על ידי הישראלים, כפרים, תעלות מים מתוקים ומטעים בחיץ החקלאי, מהווים מיפוי נדיר של מרחב תעלת סואץ לאחר המלחמה. [“החיץ החקלאי” היה רצועת שטחים חקלאיים מעובדים בין תעלת סואץ לבין תעלת המים המתוקים]. ברוס גם מצלם את הסוללה הגבוהה של מעוז מצמד ואת גשר הגלילים מקרוב. מבנה בטון עם צנרת שחודרת למי התעלה הוא ככל הנראה בית המשאבות של החווה הסינית, פרויקט השקיה גדול שנעצר בששת הימים והושלם לאחר מלחמת יום כיפור.

תצלומיו של ברוס מסמנים את חיי היום יום של חיל האוויר באזור המובלעת שתושביה נטשו. מוקדי הסרט הם, נטישה של טייס מצרי שמטוס המיג שלו נפגע וברוס מצלם אותו צונח וככל הנראה מנחית את המסוק ליד מקום נפילת הטייס המצרי. מאוחר יותר יקח ברוס את קסדת הטייס המצרי האדומה כמזכרת מאירוע. החלק האחרון של הסרט מתעד את הפצצת מתקני שדה התעופה פאיד טרם שהוחזר למצרים. “ציטה” מפקד השדה, החליט לכתוש את שדה התעופה עד עפר, כמחאה על הכישלון האסטרטגי של מנהיגי המדינה והצבא במלחמת יום כיפור והפר בכך הוראה של שר הביטחון דאז, משה דיין, שלא לפגוע בשדה התעופה המצרי. בתיעוד מצמרר, ברוס מתעד אחת לאחת את הפצצות מתקני השדה [הדת”קים, דירים תת קרקעיים או על קרקעיים להגנת המטוסים] עד להרס מוחלט שלו והוא זה שהעניק לסרט את השם “האם פאיד בוערת?”

סצנות הסיום של הסרט היא  טקס פרידה לגדודי הנ”מ המתנייעים, ככל הנראה אלה שהגנו על שדה התעופה במהלך הפסקת האש, שיירה של צה”ל שחוצה את הגשר היבשתי ובראשה אמבולנס שעליו שני שלטים: “פרעה גירש אותנו, אריק שרון הכניס אותנו, קיסינג’ר הוציא אותנו ממצרים. שלום לך אפריקה”, ו-“כל הכבוד לאריה של צה”ל אריק שרון.”

העיתונאי אביב פרנקל הביא את הסרט לשידור בטלוויזיה הישראלית ב-2018, במלאת ארבעים וחמש שנה למלחמת יום כיפור ושידורי הפרומו לסרט פתוחים לצפייה ובהם גם ראיון עם בנו של דני ברוס, רן שהפקיד את הסרט בארכיון הסרטים הישראלי.

נושאים קשורים:
סוגה:
סרטים ביתיים

Subscribe to our mailing list and stay up to date
הירשמו לרשימת התפוצה שלנו והישארו מעודכנים

This will close in 0 seconds