אולי יעניין אותך גם...

[מושבות הברון הירש בארגנטינה בשנת 1925]

58 דקות, 1925
סוגה:
סרט תיעודי

  • דירוג
בימוי: לא ידוע
הפקה:מקס גליקסמן
שפה: אילם
|
כתוביות: אנגלית, עברית

סרט היסטורי נדיר המתעד את המושבות החקלאיות שהוקמו בסוף המאה התשע עשרה ותחילת המאה העשרים בארגנטינה על ידי הברון הירש והחברה היהודית להתיישבות (יק״א), על מנת ליישב פליטים יהודים מרחבי האימפריה הרוסית. הסרט הופק ב-1925 על ידי מקס גלוקסמן, מפיק ואיש עסקים יהודי בארגנטינה, שהוזמן על ידי חברת יק״א לתעד את מפעלותיה ברחבי המדינה. הסרט מציג תיעוד מחיי היהודים במושבות מוזסוויל, מונטיפיורי ודורה. כמו כן כולל הסרט תיעוד מצולם משנת 1927 של חנוכת בית היתומות לילדות יהודיות בבואנוס איירס במעמד נשיא ארגנטינה מרסלו טורקואטו דה אַלְבֶאַר, ובנוכחות הרב הראשי של הקהילה היהודית ונכבדי הקהילה.

הסרט מציג תיעוד היסטורי חד פעמי מחיי היומיום של היהודים במושבות החקלאיות השונות, בהם נראים חקלאים מעבדים גידולים בשדה, וגאוצ׳וס יהודים מגדלים בקר ורוכבים על סוסים. הסרט סוקר פעילות מוסדות יהודים שפעלו במושבות כבתי ספר בהם נראים תלמידים ומורים, ומבני ציבור כספריה, בית כנסת, ותיאטרון. כן מתועדת פעילות קואופרטיבים חקלאים שהקימו המתיישבים, באמצעותם רכשו סחורות לצרכי תיפעול המשקים, ומכרו סחורות מתוצרת הקואופרטיב.

הסרט הוזמן על ידי חברת יק״א לשמש סרט תדמית שיציג את מפעלותיה בהקמת מושבות חקלאיות ברחבי ארגנטינה לצורך יישוב פליטים יהודים לפי חזונו של הברון מוריס הירש. חברת יק״א ירשה הון עתק מידי הברון הירש, ופקידי החברה ניהלו את האדמיניסטרציה ברחבי המושבות בהקצאת קרקעות, מתן הלוואות למתיישבים לצורך רכישת ציוד חקלאי וחיות משק, וניהול מפעל ההתיישבות היהודית במושבות יק״א. הסרט משובץ כתוביות ביידיש וספרדית המציגות נתונים סטטיסטים על מצב המושבות, כגון מספר התושבים המתגוררים במושבה, היקף הכנסות מגידולים חקלאים ועוד.

הסרט הופק על ידי מקס גלוקסמן, איש עסקים יהודי ומחלוצי תעשיית הקולנוע בארגנטינה, שבבעלותו היתה רשת בתי קולנוע בדרום אמריקה. לצד פעילותו העסקית, היה גלוקסמן חבר הקהילה היהודית בבואנוס איירס ואף שימש כנשיא הקהילה היהודית בארגנטינה לתקופת-מה. כבעלים של חברת הפקה והפצה של סרטים, ומתוקף תפקידו וקשריו בקהילה היהודית, נתבקש גלוקסמן על ידי חברת יק״א להפיק סרט תדמית, שהוקרן בפני עיתונאים וחברי ׳האגודה להגנה על מהגרים יהודים׳ בשנת 1926. הסרט הנוכחי הוא למעשה חיבור של שני סרטים שהופקו על ידי גלוקסמן ועוסקים בהיבטים שונים מחיי היהודים בארגנטינה בשנות העשרים של המאה העשרים. הסרט העיקרי בן 50 דקות מתעד את המושבות החקלאיות של יק״א, והמשני בן 7 דקות מתעד את חנוכת בית היתומות בבואנוס איירס.

צוות הארכיון מבקש להודות ליעוץ המדעי שניתן במסגרת התחקיר לסרט לד״ר סילביו גריץ, איוון צ׳רחובסקי, אנדריאה קוארטרולו, מיכאל מיגליורי וגלוריה אנה דיאז.

Subscribe to our mailing list and stay up to date
הירשמו לרשימת התפוצה שלנו והישארו מעודכנים

This will close in 0 seconds