פלוך - חלק א'

חנוך לוין ודן וולמן
  • דירוג

חנוך לוין ודן וולמן | 1972

די לשלוח מבט חטוף על רשימת יוצריו ומשתתפיו מעוררת התיאבון של “פלוך” כדי להיווכח שמדובר בסרט ישראלי יחיד במינו. חנוך לוין, ענק המחזאות המקומי, כתב וביים את הסרט המשובח הזה עם הבמאי המוערך דן וולמן, מאבות קולנוע האינדי בישראל. במקרה שלפנינו לא מדובר בעיבוד ליצירה ספרותית אלא בכתיבה ספרותית לקולנוע – טבילת האש הראשונה של לוין כתסריטאי וכבמאי סרטים. סגנונו המובחן כמחזאי ובמאי תיאטרון ניכר היטב באופי התיאטרלי של הסרט, כמו גם בסגנון הכתיבה. בדומה למחזותיו, גם כאן ישנו פיזוז אינסופי בין הטרגי לאירוני ובין הקיומי למגוחך. ולוין, אגב, אפילו משתתף באחת הסצנות כשחקן.

אם לא די בכך, לוין אינו הכותב היחיד שמנצל את הסרט להתנסות ראשונה עם המדיום הקולנועי. כוכב ספרותי איקוני לא פחות ממנו, המשורר ושחקן התיאטרון אברהם חלפי, מגלם בו (ברוב קלאס וכישרון) את פלוך, הגיבור הראשי.

בסצנה שלפנינו פלוך יוצא לדרך חדשה לאחר שנטש את ביתו. הוא צועד לאיטו בסמטאות החשוכות עם מזוודה ביד בדרכו אל מלון הדרכים שבו יעביר את הלילה הראשון מחוץ לבית. הוא מתיישב על המיטה, קלוז־אפ אינטימי על פרצופו הטרוט חושף את הדיסוננס העצוב שבין העייפות המרמזת על קצו המתקרב לבין מילותיו, המפללות להתחלה חדשה. פלוך עוצם את עיניו כנושא תפילה ונודר לעצמו נדר: “הריני מצהיר בזה באופן חגיגי כי החל מהיום בשעה 12:00 בלילה איהפך לבנאדם חדש בהחלט. ב-12:00 בדיוק אשכח את חיי הקודמים. אתעמל בכל בוקר ואמצא לי אשה שתוליד לי ילד. המצהיר: פלוך”.

איך אפשר לצפות בפלוך, בסצנה הלילית הבודדה שלפנינו, ולא להדהד בלב את השורות הנצחיות של המשורר המעודן שמגלם אותו כל כך יפה: “קָשֶׁה בַּלַּיְלָה בְּלִי אָדָם / לֹא טוֹב בַּיּוֹם עִם אֲנָשִׁים / עוֹלִים לִזְרֹעַ בְּעִתָּם / כּוֹכְבֵי לֵילוֹת / אוֹרוֹת קְלוּשִׁים. / וְהָרְחוֹבוֹת בָּעִיר כִּתְהוֹם. / בַּלַּיְלָה עֶצֶב מְגֻשָּׁם. / קָשֶׁה עִם אֲנָשִׁים בַּיּוֹם,/ בַּלַּיְלָה אֵין בָּהֶם אָשָׁם”.

באדיבות דן וולמן.

Subscribe to our mailing list and stay up to date
הירשמו לרשימת התפוצה שלנו והישארו מעודכנים

This will close in 0 seconds