סיירים

תאריך לא ידוע
  • דירוג
ללא כתוביות

סדקים באתוס. ב-1967, באותה שנה שבה אורי של “הוא הלך בשדות” מסר את נפשו למען המדינה שבדרך, יצא “סיירים” של מיכה שגריר, המציג ארבעה חיילים (אילי גורליצקי, זאב רווח, ליאור ייני ואלי כהן) החוצים את הגבול לירדן כדי לתפוס מבוקש, סובחי (יוסי אוחנה), ולהביאו לישראל. סרטו של שגריר מבוסס על אירוע אמיתי – חוליית חיילים שנכנסה לחברון למטרה זהה. אולי משום שהצילומים הופסקו עקב מלחמת ששת הימים וחודשו רק אחריה ואולי משום שהתסריט נכתב על ידי אברהם הפנר, המזוהה עם הקולנוע האישי וזרם “הרגישות החדשה”, לפרקים נדמה שהסרט מייצג את האתוס הישראלי המוכר מהסרטים הלאומיים ההירואיים – אבל לפרקים האתוס הזה נשבר, והצבר המסוקס נמלא רגישות קולנועית אירופית.

סצנת הלכידה של סובחי שקטה וחשוכה. ארבעת החיילים פורצים לביתו ועוצרים אותו. פעולתם מעידה על גבורה, אך הסצנה לא מצולמת בנוסח המערבונים הציוניים עתירי תצלומי התקריב והזוויות הנמוכות. יש בה משהו מהורהר ומרוחק יותר. אל החדר נכנס ערבי מבוגר. הוא מצליח להימלט, ויהל (ליאור ייני) רודף אחריו בסמטאות החשוכות. בסופו של דבר הוא משיג אותו. החייל מביט בפניו של הערבי המבוגר. קלוז-אפ (צילום תקריב) על פניו של הזקן, שמתחנן שיותירו אותו בחיים. הבחירה האמנותית הזאת חורגת מהייצוגים השגורים של ערבים בקולנוע הישראלי מהתקופה ההיא; לא פעם הוצגו הערבים כהמון נטול פנים, בדומה לאינדיאנים במערבונים – דהיינו האויב המובהק של הפרוטגוניסט, שאינו זקוק להאנשה.

יהל לא מסוגל להרוג את הערבי הזקן, שבורח וכנראה מזעיק עזרה. החבורה נתקלת בכוח ירדני, ומתפתח קרב שבו גיבורינו מנצחים. בבוקר, במדבר, ארבעת הסיירים מובילים את סובחי לישראל. Tracking shot מלווה אותם בהליכתם ומציג את גבורתם ונחישותם. ברקע נשמע קולו של יהורם גאון בשיר הנושא, “בלדת סיירים”: “ארבעה תתפקדו בלחישה, בלחישה, ועד בוקר יאיר תתפקדו חמישה. ארבעה בחוליה, בסכין ובאש, ובבוקר ספרו מאחת עד חמש. עד חמש”.

כשהשיר נפסק, צבי (אילי גורליצקי) אומר ליהל שסובחי מזכיר לו את יוסוף. “אתה זוכר איך רדפנו אחריו שבועיים? בעוד חצי שנה אני אשאל אותך אם אתה זוכר איך חטפנו את סובחי. צריך להפסיק עם זה”. ההרהור הרגעי של שני חברי החוליה על מעשה הגבורה שלהם, רגע לפני שובם ארצה כגיבורים, הוא נקודת הסדיקה של האתוס. הגיבורים ממשיכים לבצע את המשימות שביצעו לפניהם גיבורי סרטי הז’אנר הלאומי ההירואי – אבל מתחילים להרהר במשמעות מעשיהם ברוח הקולנוע האישי של זרם “הרגישות החדשה”, המציג גיבורים שעייפו מלצעוד בדרך שסומנה עבורם ומתחילים להציף סימני שאלה.

Subscribe to our mailing list and stay up to date
הירשמו לרשימת התפוצה שלנו והישארו מעודכנים

This will close in 0 seconds