יומנו של חייל מצרי

מיכה שגריר
  • דירוג

מיכה שגריר היה אחד הישראלים הראשונים שביקרו במצרים בשנים שלאחר מלחמת יום כיפור. בשליחות מיוחדת, סודית ופרטית, הוא חצה את הגבול בסוף שנות ה-70, עוד לפני החתימה על הסכם השלום. הוא עשה זאת במטרה להשיב בעצמו יומן של חייל מצרי שנהרג במלחמת יום כיפור. הסרט “יומנו של חייל מצרי” משנת 1981 מתעד את המסע שערך ברחבי מצרים בחיפוש אחר הורי החייל. הביקור החריג סיפק לשגריר הזדמנות להציג את המלחמה ואת תוצאותיה מהצד השני הגבול, באמצעות תיעוד נדיר לשעתו של אלכסנדריה, קהיר, תעלת סואץ ואזוריה הכפריים של מצרים.
הטקסטים מהיומן מאפשרים לצלול אל תוך מחשבותיו היומיומיות והפואטיות של החייל המצרי, שרק רצה לחזור הביתה בשלום. המפגש הנדיר והמרגש עם הוריו מספק הצצה חד־פעמית לדיאלוג כן וקסום בין ישראלים למצרים לאחר המלחמה העקובה מדם.
מלאכת ההפקה והבימוי של שגריר מפרקת את אחדות הזמן והעלילה. היא עושה זאת באמצעות קריינות שבוקעת משני צדי הגבול, ומשלבת בין תיאור מסעו של שגריר במצרים וקטעים מתוך היומן. כך נוצר מרחק מהסיטואציה, תוך הפגנת מחויבות לאמת ולקול האנושי של הפרט ובלי לגלוש לניצול או סנטימנטליות. כמו ברבים מסרטיו של שגריר, גם כאן סיפורו של הפרט, החייל המצרי, משתרג בסיפור ההיסטורי הרחב יותר של המזרח התיכון – הגבולות הפיזיים של ישראל, שמפרידים בינה לבין שכנותיה, ומולם הגבולות שמגדירים אותה כחברה מוסרית והוגנת.

Subscribe to our mailing list and stay up to date
הירשמו לרשימת התפוצה שלנו והישארו מעודכנים

This will close in 0 seconds