אודות האסופהרשימת הרגעיםאודות הסרטמידע קטלוגי

הרפתקאותיו של גדי בן־סוסי

תאריך לא ידוע
  • דירוג
ללא כתוביות

איור ואנימציה: אריה נבון | טקסט: אביגדור המאירי | הפקה: האחים אגדתי | 1931

אחד הדימויים החוזרים באמנות הארצישראלית בשנות ה-20 וה-30 של המאה הקודמת הוא דמותו של “התימני”, שסימלה בראשית הציונות את העבריות הקדומה, השורשית, שהיתה אחד ממקורות ההשראה ל”אדם החדש” שייחלו ליצור בארץ. הרוח הזו מופיעה גם בסרט “הרפתקאותיו של גדי בן־סוסי”, שנוצר בשנת 1931 על ידי הקריקטוריסט אריה נבון. הסרט, כנראה סרט האנימציה הראשון שנוצר בארץ שאינו פרסומת, מגולל את עלילותיו המוזרות של גדי בימיה הראשונים של תל־אביב.

העיסוק העיקרי של נבון היה איור קריקטורות פוליטיות. סרט זה נוצר כנראה כהפוגה קומית, בדומה לאופן שבו תפס נבון את “אורי מורי”, טור הקומיקס לילדים שיצר ב-1936. אורי מורי מתחיל כעולה חדש, ובהמשך הופך לצבר. לעומתו, גדי הוא החיבור לשורשיות, ליהודי התנ”כי מלפני הגלות. הוא מייצג את הרומנטיקה האוריינטלית של הציונות המזרח אירופית כפי שהתבטאה גם בספרות ובאמנות בצלאל של התקופה. השם שניתן לו, גדי בן־סוסי, הוא שמו אחד המרגלים שמשה שלח לתור את הארץ.

אך בין גדי לתל־אביב קיים פער אירוני. בין הירואיות למציאות, בין התנ”ך להווה הבנאלי ובין ההערצה לדמות התנ”כית לזלזול במסורת שמייצג “התימני”. פער בתוך הסיפור, ופער במבט האירופי על המסורת מול המודרנה.
אורי מורי, הילד הראשון שהוגדר כצבר, בקומיקס שיצר נבון עם לאה גולדברג, הוא ילד שובב שיוצא גם הוא להרפתקאות שמערבבות בין מציאות לדמיון. תמימותו של אורי מתקבלת בחיבה בשל היותו ילד ויכולתו המופלאה להפוך חלומות למציאות. במקרה של גדי בן־סוסי, לעומת זאת, צפייה עכשווית בסרט יוצרת מעט אי נוחות מהגחכת הדמות, שמערבבת את המבט הרומנטי על העבר עם סטריאוטיפ “פרימיטיבי”, ועם עולם החלומות… נשאיר לכם לצפות בסרט.

באדיבות ארכיון הסרטים היהודיים ע”ש סטיבן שפילברג.

Subscribe to our mailing list and stay up to date
הירשמו לרשימת התפוצה שלנו והישארו מעודכנים

This will close in 0 seconds